Meteen naar de inhoud

Ben ik weer de boodschappen vergeten?

Na een dag werken stap ik in mijn auto en zet ik een podcast aan. Ik moet nog even langs de supermarkt voordat ik naar huis ga. Tijdens het rijden bedenk ik wat ik gedaan heb vandaag en wat er voor morgen op de planning staat. Na een half uur rijden kom ik thuis, ik parkeer de auto en stap naar binnen. Zodra ik de keuken binnenkom weet ik het weer: ‘ik moest nog langs de supermarkt’. Geïrriteerd stap ik op de fiets om alsnog boodschappen te doen. In mijn oor de podcast die ik tijdens het autorijden ook al aan had, maar waar ik geen woord van heb onthouden.

Wat is hier nu eigenlijk aan de hand? Ben ik te geconcentreerd aan het autorijden? Ben ik op een leeftijd gekomen dat vergeetachtigheid er bij hoort? Of probeer ik veel te veel tegelijk te doen? Dat laatste is inderdaad het geval. 

Automatische piloot

Autorijden kan prima op de automatische piloot (al moet je natuurlijk wel blijven opletten). Het verwerken van de werkdag en het bedenken van de planning voor morgen wordt al lastiger op de automatische piloot. En ondertussen ook nog een podcast luisteren… Betrapt! Je doet meerdere belangrijke taken op de automatische piloot. Je propt veel te veel in jouw aandachtsruimte.

Aandachtsruimte

De hoeveelheid mentale capaciteit die jij hebt om op zaken te focussen en ze te kunnen verwerken noemt Chris Bailey (die het boek ‘Hyperfocus’ schreef) aandachtsruimte. Die ruimte is niet eindeloos en je kunt dan ook maar met een paar zaken tegelijk bezig zijn. Je aandachtsruimte kan makkelijk overbelast raken als je teveel tegelijk wilt doen. Gevolg is dat je dingen lastiger kunt onthouden en je veel minder productief bent. Je bereikt dus eigenlijk het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Oefening baart kunst

Je kunt je focus trainen. Hier zijn mijn 6 tips voor een betere focus:

  1. Zorg dat je zo min mogelijk afleiding hebt. Zet je telefoon op de “focus” modus, zet de meldingen van je e-mailprogramma uit en zorg voor een opgeruimde werkplek.
  2. Bepaal vooraf waarop je je gaat focussen (maak een reële planning) en concentreer je op één ding tegelijk.
  3. Neem voldoende pauze. Tijdens een pauze krijgt jouw brein de kans om weer op te laden. Je moet dan natuurlijk wel iets gaan doen wat niets met werk te maken heeft. Ga een rondje wandelen, een boek lezen of een tijdje uit het raam staren.
  4. Neem elke dag even de tijd (al is het maar een paar minuutjes) om je op je ademhaling te richten of te mediteren. Het klinkt misschien zweverig maar door mediteren kun je leren je focus te verbeteren. Er zijn genoeg apps te vinden die je hierbij kunnen helpen.
  5. Slaap genoeg. Na een goede nacht slapen is het makkelijker om te focussen. Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt van mens tot mens. Gemiddeld heeft een volwassene 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Vanavond dus op tijd naar bed!
  6. Lees het boek “Hyperfocus” van Chris Bailey. Dit boek is echt een aanrader als je meer over focussen wilt lezen en je focus wilt verbeteren.

Gevolg? Je productiviteit neemt toe. Je kunt veel meer doen in minder tijd en wat je doet doe je beter.

Heb jij behoefte aan meer focus maar weet je niet hoe je dat in jouw dag kunt inpassen? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag op weg.