Meteen naar de inhoud

Wie hard werkt neemt een pauze

De wereld om ons heen is veeleisend. We hebben het gevoel dat we altijd bereikbaar moeten zijn, niks mogen missen en moeten presteren. Daarnaast moeten we minimaal drie keer in de week sporten, gembershotjes drinken en mediteren. Want ons welzijn en onze gezondheid is van groot belang. En dat is het zeker. Maar wist je dat het regelmatig houden van een pauze daar ook onderdeel van is?

Hoe vaak neem jij eigenlijk een pauze? Een paar keer per dag, alleen tijdens de lunch of eigenlijk helemaal niet? Een pauze nemen kost tijd. Tijd die je niet hebt. Maar het nemen van een pauze levert ook veel op. Voor je algehele gezondheid maar ook voor jouw productiviteit en creativiteit. Wil je hard werken dan moet je dus af en toe een pauze nemen.

Nog niet overtuigd dat het nemen van een pauze van levensbelang is? Lees dan onderstaande vier voordelen van het nemen van een pauze.

Voordeel 1: Het verminderen van stress

Steeds maar doorgaan zonder pauzes kan leiden tot stress en zelfs een burn-out. Ons hoofd en ons lichaam hebben tijd nodig om te herstellen. Niet alleen als je fysiek zwaar werk hebt geleverd maar ook als je flink hebt nagedacht. En herstellen doe je niet alleen ’s avonds thuis, maar ook al tijdens het werk.

Voordeel 2: Het verbeteren van de productiviteit

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door regelmatig pauze te nemen kun je je productiviteit verhogen. Als je lang achter elkaar werkt kun je mentaal moe worden. Gevolg is dat je minder, of zelfs geen, concentratie of focus meer hebt. Alles duurt langer en je maakt meer fouten. Geef je hersenen de tijd om af en toe even te herstellen.

Voordeel 3: Het verhogen van creativiteit

Tijdens een pauze krijgen je hersenen de tijd om informatie te verwerken. Je bent misschien niet bewust met een dossier bezig maar onbewust gebeurt er van alles. Terwijl je een cappuccino drinkt en naar buiten staart weet je ineens hoe je dat lastige dossier moet oplossen.

Voordeel 4: Het verbeteren van je fysieke gezondheid

Je hebt misschien wel eens gehoord dat zitten het nieuwe roken is. Te lang op een bureaustoel achter je computer zitten is niet goed voor je gezondheid. Het is beter om regelmatig op te staan, een rondje te lopen en wat te bewegen.

Kwalitatieve pauze

Een pauze nemen is goed voor je. Maar dan moet het wel een kwalitatieve pauze zijn. Even een privé belletje plegen, Instagram checken of met je telefoon rommelen is geen pauze houden. In ieder geval geen kwalitatieve pauze. Tijdens een kwalitatieve pauze ga je weg van je werkplek. Beweeg je, al is het maar naar de koffieautomaat. Staar je naar buiten of beter nog; ga je buiten even wandelen.

Dus wil je hard werken? Neem dan die pauze. Je wordt er alleen maar productiever, creatiever en gezonder van!